Enduce använder LCA för att bevisa klimatnyttan i världsledande teknik för energiåtervinning från duschvatten

Enduce är ett Umeå-baserat bolag som utvecklar och säljer en otroligt energieffektiv duschbrunn – en lösning som fångar upp värmen i duschvattnet och återanvänder den med en effektivitet på upp till 75 % (J. Pallhed 2022). Tekniken minskar energi- och effektanvändningen för varmvatten till så lite som en fjärdedel jämfört med traditionella duschar, utan att tumma på komfort, hygien eller design. Tillsammans med Miljögiraff har Enduce tagit fram en livscykelanalys (LCA) och miljövarudeklaration (EPD) som tydligt visar klimatnyttan med produkten.

Det bästa av flera världar

Enduce är långt ifrån det första företaget som försökt återvinna energi från duschvatten – men till skillnad från tidigare försök har de lyckats kombinera hög effektivitet med smart rengöring och överkomligt pris. Tekniken är passiv, kräver inga externa energikällor och bygger på tillgängliga material, vilket gör den robust och långlivad. I arbetet med Miljögiraff har LCA fungerat som ett viktigt verktyg, inte bara för att visa klimatpåverkan utan också för att identifiera egenskaper som gör produkten hållbar på riktigt. LCA:n har dessutom gett stöd i produktutvecklingen och hjälpt Enduce att kommunicera sin klimatnytta på ett trovärdigt sätt.

Marknaden (byggsektorn i Sverige) mognar sakta och börjar förstå vikten av att inkludera aspekter kring klimatpåverkan i projekteringen. Steg för steg ökar därför kraven på data om miljöprestanda.

Henrik Hagman, grundare av Enduce

Stora besparingar – både i klimat och ekonomi

I Sverige står varmvatten för en stor del av energianvändningen i bostäder, och duschar är den enskilt största förbrukaren. Enduces lösning adresserar detta direkt. LCA-resultaten visar att klimatpåverkan från tillverkning, transport, installation och avfallshantering av duschbrunnen är cirka 126 kg CO₂-ekvivalenter – samtidigt som produkten har potential att spara mellan 0,5 och 12 ton CO₂-ekvivalenter över 30 år, beroende på vilken energikälla som ersätts. Potentialen i Sverige är enorm: Årligen 5 TWh och ca 5 miljarder kronor i energibesparingar, och 250 miljoner kg CO₂ sänkt klimatbelastning. På marknader som Tyskland och USA handlar det om ännu större siffror som ett resultat av dels större marknader, dels att energisystemen fortfarande till stor del är fossila.

Många tror att det är mer effektivt att återvinna värme centralt i fastigheter, men faktum är att det är mest effektivt att göra det så nära värmekällan som möjligt. Energiåtervinning i golvbrunnen i duschen är därför optimal. Det finns också en vanlig föreställning om att kallare avloppsvatten skulle störa reningsverken, men studier från RISE (R. Saagi et Al.  2022) visar att det inte är någon betydande risk. Sammantaget visar Enduce att vetenskap och innovation går hand i hand – och att myter går att utmana med fakta.

Foto: Patrick Trägårdh

Klimatdata som håller i längden – och för framtidens krav

I takt med att kraven på klimatdata ökar i byggbranschen, blir verktyg som EPD allt viktigare. Henrik på Enduce lyfter samtidigt att EPD:er behöver kunna visa produktens fulla nytta – inte bara påverkan. Genom att inkludera energibesparing under användningsfasen (modul B6) som en ”negativ energianvändning” kan lösningar som faktiskt minskar behovet av inköpt energi redovisas i byggnaders klimatdeklarationer och på så sätt kan nyttan tillgodoräknas även om systemet fullt ut inte verkar vara anpassat för energiåtervinnande lösningar.

Att byggtakten i Sverige just nu är låg, ser Enduce som ett tillfälle att utveckla nya lösningar och förbereda sig för framtiden. Med hjälp av Miljögiraff har de skapat ett robust faktaunderlag som visar både påverkan och nytta – och de står redo när efterfrågan på hållbara lösningar fortsätter att växa.

Vill du veta vad din produkt faktiskt gör för klimatet?

Miljögiraff hjälper dig att skapa meningsfulla, kostnadseffektiva klimatberäkningar som ger rätt datakvalitet för att identifiera förbättringsområden – och tydligt kommunicera din klimatnytta. Vi har verktygen, metoderna och erfarenheten för att du ska kunna gå från att tro till att veta.